Liposuction Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bölgesel zayıflama için günümüzün en güvenilir uygulamalarından olan Liposuction, fazla yağ dokusunun alınmasıyla sonuçlanan başarılı bir ameliyattır. Halk arasında liposakşın olarak adlandırılan bu işlem basen, bel, karın, diz ve kalça bölgelerinde yapılmaktadır. Genelde bölgesel yağlanmanın fazla olduğu yerlerde tercih edilen bu işlemden önce Liposuction yaptırırken nelere dikkat edilmeli sorusu gündeme gelmektedir.
Bölgesel yağ aldırma operasyonları arasında en çok tercih edilen Liposuction öncelikle sistemik bir sağlık sorunu bulunmayanların yaptıracağı uygulamalardandır. Ayrıca yeni doğum yapmış olmayan ya da hamile olmayan bayanlar da tercih edebilir. Fakat Liposuction yaptırırken nelere dikkat edilmeli konusuyla ilgili olarak kontolsüz şeker ya da kalp hastalığı olanların da bu operasyona dahil olmayacağı bilinmelidir.
Uzman cerrahlar bu operasyona başvurmak isteyen bireylerde ilk olarak bazı testler uygular. Ardından hastalık öyküsünü dinledikten sonra, işlemin yapılıp yapılamayacağına karar verilir. Elbette risk faktörleri belirlenerek hastalara gerekli bilgiler aktarıldıktan sonra Liposuction için hazırlıklara başlanır. Son olarak Liposuction, deri elastikiyetini kaybetmiş olan ileri yaşlı kişilerde uygulanmamaktadır. Aynı durum 18 yaş altındaki bireyler için de geçerlidir.
Liposuction yaptırmak isteyenler, ameliyattan sonra tekrar kilo alınıp alınmayacağını merak etmektedir. Ancak bu süreç tamamen bireylerin yaşam şekli, egzersiz ve diyet uygulamalarına ne kadar bağlı olduğuyla ilgilidir. Sık kilo alıp veren bireylerde Liposuction’ın başarı sağlamayacağı bilinmelidir.
Öte yandan bölgesel fazlalıklarla beraber deri sarkması gibi problemleri olan bireylerin sarkmayı engellemek adına Liposuction’a başvurması doğru değildir. Özellikle de doğumdan sonra kadınlardaki karın sarkmaları tek başına Liposakşın ile giderilmez.
Ameliyattan önce sorunlu bölge işaretlenir. Yani vücuttan yağ alımı yapılacak alan işaretlenir ve işlem sonrası karşılaştırmak amacıyla fotoğraflar çekilir. Hastaya anestezi verildikten sonra sıvı çözeltiler sorunlu bölgeye aktarılır.
Kan damarlarının daralmasını sağlayan çözeltinin aynı zamanda kanamayı önlediği unutulmamalıdır.
Sorunlu bölgeye delik açıldıktan sonra vakum makinesine bağlı olan ince kanüller yardımıyla içeriye girilir. Buradaki fazla yağlar parçalanır ve ardından vakum borusuyla emilir. Tamamen ağrısız olan Liposuction ameliyatından sonraki süreç aslında ameliyat sürecinden çok daha önemlidir.
Liposuction yaptırırken nelere dikkat edilmeli konusunda sıralanan bu bilgilerin ardından iyileşme süreci de merak edilmektedir. Öncelikle ameliyattan sonra hastaya korse takılır. 8 haftaya kadar kullanılması gereken korselerin ödem oluşumunu ortadan kaldırdığı unutulmamalıdır. 1 hafta sonra dikişlerin alınmasıyla iyileşme süreci başlarken, 3. hafta itibariyle tam normal yaşama dönülebilir.